Implante dentare și implantologie

Implantologie2019-08-07T11:42:57+00:00

Implantologie

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este o piesa de metal, cel mai adesea un surub, care este plasat in osul maxilarului sau al mandibulei (in locul unei foste radacini dentare), pentru a ajuta la inlocuirea unuia sau mai multor dinti lipsa. Plasarea se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau, cateodata, imediat dupa extractie si consta intr-o mica interventie chirurgicala, nu foarte complicata. Am putea sa o comparam, ca „agresivitate”, cu o extractie. Dupa un timp, implantului i se ataseaza o alta piesa de metal, care se numeste bont protetic, deasupra careia medicul poate plasa coroana, puntea sau proteza dentara care va inlocui dintele, respectiv dintii lipsa. Metalul din care sunt facute atat implantele, cat si bonturile, este cel mai adesea titan de inalta puritate.

Cine poate fi candidat pentru implant?

In general, orice pacient dar mai ales pacientii tineri care are unul sau mai multi dinti lipsa. Fiecare situatie clinica este evaluata in parte, pentru a informa pacientul de cate implante are nevoie, daca sunt si alte variante de tratament, care este costul estimat al tratamentului etc. Totusi, sunt cazuri in care pacientul nu poate fi candidat pentru implant dentar.

Contraindicatiile pot fi locale, cand au legatura cu cavitatea bucala (cantitatea sau calitatea osului receptor, pozitia sinusului maxilar sau a unor vase si nervi, igiena deficitara etc.), sau generale, cand au legatura cu starea generala a organismului (pacientul este inca in crestere sau sufera de boli ca diabetul, anumite afectiuni ale sangelui, ale tesutului osos etc.). De aceea, inainte de plasarea implantelor dentare, se fac radiografii speciale si un set de analize de sange.

implant Moldova Chisinau

Care sunt etapele de tratament si cat timp dureaza?

Dupa testele de care vorbeam, se incepe cu interventia de plasare a implantului. Dupa ce acesta este inserat in os, se acopera cu gingie, iar pacientul nu simte sau observa, in afara de firele de sutura, nimic in plus. Aceasta interventie dureaza aproximativ o ora, poate putin mai mult daca trebuie plasat un numar mare de implante. Pacientul poate merge la serviciu chiar in dupa amiaza respectiva.

Urmeaza o perioada de asteptare in care implantul face legatura cu osul, asa numita perioada de osteoacceptare, care este de 3 luni pentru mandibula si 4-6 luni pentru maxilar. Apoi, implantul este descoperit si i se ataseaza bontul protetic, prin insurubare. De acum, protezarea prin coroane, punti sau proteze mobilizabile necesita cateva sedinte, deci cateva zile, similar cu tratamentele pe dinti naturali.
O intrebare scurta, dar foarte importanta: doare?

Nu. Pentru interventiile chirurgicale se utilizeaza anestezic local (injectabil), astfel ca nu veti simti nimic in timpul operatiei. Disconfortul moderat ce poate aparea dupa aproximativ 3 ore, atunci cand trece anestezia, este foarte usor de controlat cu medicamente analgezice si antiinflamatoare.

Cât costa tratamentul prin implante dentare?

Depinde, bineinteles, de cate implante este nevoie. Din pacate, implantul dentar se situeaza inca, din punct de vedere al pretului, in zona tratamentelor de lux. Aceasta se intampla deoarece atat implantul in sine, toate accesoriile sale, cat si instrumentarul si aparatura sunt foarte scumpe, fiind executate cu precizie microscopica, din materiale speciale, de inalta puritate, pentru a asigura acceptarea de catre organism intr-un procent cat mai mare, care poate atinge 99%.

Ce inseamna, practic, pentru pacient, aceasta inserare chirurgicala a implantului dentar? Trebuie sa se interneze? Trebuie sa lipseasca de la serviciu? Cat de tare doare?

Nu trebuie sa va sperie acest termen – „chirurgical”. Plasarea unui implant se poate compara, ca impact asupra pacientului, cu o extractie obisnuita. De aceea, raspunsurile sunt simple: nu se interneaza, nu lipseste de la serviciu, nu doare. Interventia are loc pe scaunul stomatologic si pacientul pleaca imediat acasa. Interventia se desfasoara sub anestezie locala (prin injectie) si nu doare de loc. Cat despre disconfortul moderat ce poate aparea dupa aproximativ 3 ore, atunci cand trece anestezia, acesta este foarte usor de controlat cu medicamente analgezice si antiinflamatoare.

Cine poate beneficia de implant dentar?

Orice pacient cu o stare rezonabil buna de sanatate, caruia medicul stomatolog ii indica implantul dentar si care are indeajuns tesut osos pentru a se putea insera respectivul implant. Asta inseamna ca fiecare pacient face analizele normale de sange si o radiografie speciala, numita ortopantomografie, care stabileste in linii mari zestrea de os. Candidatul ideal pentru un implant dentar este pacientul tinar 25-35 ani in stare de plina sanatate, cu lipsuri dentare multe in special lipsa stilpilor posteriori de sustinere.

Ce ii raspundeti unui pacient care se ingrijoreaza despre cantitatea mare de metal pe care o va avea in gura in cazul tratamentului cu implant?

Ca nu trebuie sa se ingrijoreze, deoarece mai mult ca sigur si dumnealui are deja in gura lucrari protetice care contin o infrastructura din metal sau obturatii (plombe) din amalgam, care este, la randul sau, un aliaj metalic.

Multe din intrebari au ca subiect respingerea de catre organism a implantului

Acesta este unul din cele mai des intalnite zvonuri legate de implante. Exista numerosi candidati la implant dentar care nu accepta tratamentul din cauza asa-zisei respingeri a implantului de catre organism. Ei isi inchipuie ceva la fel de dramatic precum respingerea imuna a unui transplant hepatic. Nu este nici pe departe asa. Un organ transplantat contine multa informatie antigenica ce poate determina respingerea imuna. De asemenea, pus in organismul receptor, el trebuie sa si functioneze la parametrii normali pentru a evita esecul. Implantul dentar este doar un surub din titan de inalta puritate. Acest metal este ales special pentru ca are o capacitate foarte mare de a fi acceptat de organism. In ceea ce priveste functionarea sa, implantul, spre deosebire de un rinichi sau un ficat, trebuie doar sa ramana la locul sau si sa sustina o lucrare protetica. Daca este sa argumentam statistic, rata de succes inregistrata pentru implant dentar, pe plan mondial este de peste 95-97% dupa 5 ani, similara cu cea pentru orice alta manopera stomatologica (obturatie, obturatie de canal, lucrare protetica etc.). Eventualul esec este cauzat, in primul rand, nu de respingerea organismului, ci de alti factori cum ar fi: igiena bucala deficitara, neprezentarea la controale periodice, incarcarea protetica gresita etc.

Exista pacienti care sustin ca au lucrari protetice pe implante, dar nu au fost supusi unei operatii

Este vorba de o confuzie. Exista niste dispozitive, tot din metal, confectionate de tehnicianul dentar, care se cimenteaza pe canalul unui rest radicular (unei radacini dentare). Acestea se numesc reconstituiri corono-radiculare si sunt tot implante dar de alta natura. De asemenea, mai exista si suruburi prefabricate care se insera in sau langa canalul radicular, pentru a arma o obturatie. Si acestea sunt tot implante pentru ca un implant inseamna conform dictionarului, introducerea intr-un organ sau tesut (aici: dinte sau os) a unui corp strain sau medicament in scop terapeutic.

Tehnologiile moderne îi oferă posibilitatea de a efectua implantarea folosind un șablon chirurgical.
Avantajele utilizării unui șablon 3D:
– Posibilitate de a vedea rezultatul simulat al implantării și al protezării înainte de intervenție, în programul de calculator;
– Precizia instalării;
– Reducerea semnificativă a duratei intervenției, deoarece întreaga operațiune a fost deja planificată în avans;
– Utilizarea șabloanelor ajută medicii să evite luarea deciziilor urgente nemijlocit în timpul intervenției;
– Traumatisme minime sau chiar absența completă a tăieturilor în gingii;
– Absența unor complicații precum perforarea sinusurilor maxilare și a osului cortical al maxilarului, traumatisme ale nervului mandibular;
– Posibilitate de a instala un număr mare de implanturi în cadrul unei singure intervenții;
– Realizarea și instalarea imediat după acomodarea implanturilor a coroanelor temporare;
– Recuperare mai rapidă și mai ușoară după intervenție.

Medic

Cucu Ghenadie Medic Stomatolog Chirurg Chisinau

Medic-stomatolog chirurg.
Categoria superioară.

Preț Servicii:

Implant cu aplicare productie «Nobel Biocare» 12000
Implant cu aplicare productie «Corea de sud: Any Ridge» 9000
Implant cu aplicare productie «Corea de sud: Any One» 6500
Implant cu aplicare productie «Israel: AB Dental devices» 6000
Membrana de barieră 3200
Chirurgia (sinus-lift inchis) 3300
Chirurgia (sinus-liftului deschis) 10000

Înscrie-te pentru o consultație la medic

Suntem bucuroși să raspundem la toate întrebările Dvs.

Programează-te