Tratamentul gingiilor si dintilor

Tratarea dintilor2020-01-28T09:18:05+00:00

Tratament pentru dinti

Anual, milioane de dinti au nevoie de tratament de canal. Daca nu ati trecut prin experienta unui astfel de tratament, probabil aveti multe intrebari referitoare la justificarea lui, rezultatele obtinute si eficienta lui in mentinerea unui dinte in cavitatea bucala. Menirea unui tratament de canal este pastrarea dintelui afectat in cavitatea bucala. Se stie ca pierderea unui dinte este o trauma care in timp, fara sa simtim sau sa ne dam seama, afecteaza si ceilalti dinti cu repercursiuni asupra sanatatii corpului (afecteaza eficienta masticarii alimentelor si eficienta sistemului digestiv). Desigur, un dinte lipsa se poate inlocui printr-un implant, dar “cel mai bun implant este propria radacina” constituie una din regulile de aur ale stomatologiei.

In ce consta tratamentul de canal si care sunt etapele:

De regula, tratamentul se finalizeaza in aceeasi sedinta (care poate dura aproximativ 2 ore). Sunt insa situatii in care finalizarea se face dupa 2-3 sedinte, functie de complexitatea cazului.

De retinut: tratamentul de canal nu doare, totul se face sub anestezie si control microscopic, astfel:

  1. cu ajutorul digai dentare dintele este izolat de restul cavitatii bucale pentru a impiedica accesul salivei si contaminarea dintelui in timpul tratamentului;
  2. se creeaza accesul spre canalele din radacinile acelui dinte. Unii dinti pot avea o radacina, un canal; sunt insa situatii in care un dinte poate avea mai multe canale in aceeasi radacina sau in radacini multiple, cum e cazul molarilor. Acest aspect se explica fiecarui pacient inainte de tratament.
  3. pulpa dintelui, infectata sau sau partial afectata , se extrage din canalul dintelui;
  4. canalul este apoi atent instrumentat creand o forma conica, regulata si frumos conturata pentru a permite curatarea canalului. Totul sub controlul microscopului operativ.
  5. curatarea canalului este etapa determinanta in obtinerea unui rezultat bun; solutiile speciale de curatare asigurand dezinfectia lui.
  6. urmeaza etapa de obturare si sigilare a canalului cu materiale speciale biocompatibile.
  7. foarte frecvent, un dinte care are nevoie de tratament de canal, are coroana distrusa.
lechenie-zubov

Coroana se reface cat mai repede dupa finalizarea tratamentului de canal: prin metode fizionomice directe: un pivot de fibra de sticla (sau de alta natura) care consolidează obturatia (“plomba”). Dintele apoi este invelit de o coroana ceramica pentru a asigura prezenta dintelui si indeplinirea functiilor lui pentru cat mai mult timp.

Tratamentul de canal presupune si efecturea unor radiografii dentare pentru ca medicul sa poate avea control si repere in timpul tratamentului. Aparatura radiologica moderna nu are nicio legatura cu ce stiu pacientii in general referitor la doza de radiatie primita in cazul radiografiei dentare. Astazi, doza de radiație primită pentru o radiografie dentara este mai mica decat radiatia solara. Tratamentul de canal se aplica in cazul in care nervul dintelui este distrus ireversibil de carie sau de o trauma. In acest caz pulpa dentara se poate inflama si se mareste in volum, iar din cauza presiunii pe care aceasta o exercita asupra cavitatii pulpare, apare senzatia de durere. Simptomele care apar si care indica necesitatea unui tratament de canal sint sensibilitatea dintelui in cazul consumului de alimente prea reci sau fierbinti, durere in cazul in care mestecam pe dintele respectiv, coloratie a dintelui sau durere constanta.

Nu intotdeauna insa acest tratament se aplica unui dinte bolnav. In cazul in care se efectueaza lucrari protetice in care dintii invecinati folosesc ca suport si vor fi slefuiti, tratamentul de canal poate fi facut preventiv in cazul acestora pentru a evita distrugerea acestor lucrari in cazul unor infectii ulterioare care pot sa apara.

Noile tehnici electronice de localizare a apexului (varful radacinii) cu ajutorul apex locator-ului, precum si tehnicile rotative de preparare a canalelor cu sistemul Profile, Protoyper, Pathgile pe care DENT VIP le detine, usureaza astazi cu mult acest act operator.

Medici

Cucos Lilia Medic Stomatolog Chisinau

Medic-stomatolog categoria superioara

Cusnir Larisa Medic Stomatolog Chisinau

Medic-stomatolog categoria superioara

Medic-stomatolog

Malai Iulian Medic Rezident chisinau

Medic-stomatolog

Tratamentul Cariei:

Obturaţie cu priză foto (I si V class ) 800
Obturaţie cu priză foto (sub microscop) 1200
Obturaţie cu priză foto (II, III, si IV class ) 900
Aplicarea căptuşelei (izolatoare, medicament) 80
Compozit Flow 430
Şinare cu fibre de sticlă (1 dinte) 700

Tratamentul pulpitei, periodontitei:

Aplicarea pastei devitalizante, obturatie temporară 200
Tratamentul endodontic a dintelor (un canal) 650
Tratamentul endodontic a dintelor biradicular 800
Tratamentul endodontic a dintelor triradicular 870
Obturaţie cu priză foto 1050
Tratamentul paradontului cu metoda plazmolifting 1500
Tratamentul paradontului cu metoda plazmolifting, vizita urmatoare 900

Înscrie-te pentru o consultație la medic

Suntem bucuroși să raspundem la toate întrebările Dvs.

Programează-te