Igiena cavităţii bucale este o parte indispensabila a tratamentului dentar. Igiena cavităţii bucale sau igiena dentara este o profilaxie eficacientă a cariei şi a gingivitei.
Profilaxia profesională a cariei include înlăturarea tartrului şi a depunerilor moi de pe dinţi. La întreţinerea igienei dentare vă poate ajuta medicul stomatolog sau medicul igienist-stomatolog. Curăţarea dinţilor în clinica stomatologică precedă tratamentul terapeutic, ortopedic, chirurgical şi ortodontic a cavităţii bucale.
Cei mai răspîndiţi factori ce indică efectuarea igienei profesionale a dinţilor şi a cavităţii bucale:
- Igiena imperfectă a cavităţii bucale la pacient care duce la formarea depunerilor dentare.
- Depunerile dentare sub acţiunea microflorei cavităţii bucale se transformă în tartru dentar. Se petrece mineralizarea depunerilor dentare.
Tartrul dentar şi efectele lui:

- Formarea tartrului dentar sub-şi supragingival. Tartrul subgingival se formează mai precoce şi distruge şanţul gingival ce serveşte ca factor predispozant la formarea tartrului subgingival.
- Creşterea tartrului subgingival pe traiectul rădăcinii dintelui. Tartrul dentar creşte sub acţiunea microflorei în cavitatea bucală şi a productelor de dezintegrare. Depunerile dentare se mineralizează şi devin tari – se transformă în tartru dentar; apar spaţii între dinţi şi gingii, numite pungi: dentogingivale şi osoase.
- Sub acţiunea tartrului dentar se dezvoltă maladii ale aparatului de susţinere a dintelui. Procesul începe cu inflamaţia gingiilor(gingivită). Inflamaţia gingiilor cu timpul trece în paradontită
Necesitatea igienei cavităţii bucale şi curăţării dinţilor:
Medicii stomatologi recomandă ca igiena profesională a dinţilor să fie efectuată nu mai puţin de 2 ori pe an, indiferent de periodicitatea şi calitatea curăţării dinţilor desinestatător la domiciliu cu pastă, gel, praf şi aţă dentară.
Procedura igienei profesionale a cavităţii bucale. Etape:
- Înlăturarea tartrului dentar cu ultrasunet. Cu ajutorul scalerului dentar aparatul înlătură tartrul de pe suprafaţa dintelui prin vibraţii frecvente fără a altera smalţul. Procedura de înlăturare a tartrului dentar este indoloră.
- Înlăturarea depunerilor de pigmenţi. Pentru aceasta se foloseşte aerozol din apă şi substanţă abrazivă. Jetul de aerozol înlătură placa întunecată. Cu ajutorul acestei metode de obicei dinţii devin cu 2 tonuri mai deschişi la culoare. Aceasta metodă o numim Air-Flow.
- Aplicarea pe dinţi a unui gel sau lac cu conţinut de fluor. Procedura se efectuează pentru a minimaliza sensibilitatea dentară după curaţarea lor.
