Igiena dintilor

Igiena dentara2020-01-28T09:09:09+00:00

Igiena dentara

Igiena cavităţii bucale este o parte indispensabila a tratamentului dentar. Igiena cavităţii bucale sau igiena dentara este o profilaxie eficacientă a cariei şi a gingivitei.
Profilaxia profesională a cariei include înlăturarea tartrului şi a depunerilor moi de pe dinţi. La întreţinerea igienei dentare vă poate ajuta medicul stomatolog sau medicul igienist-stomatolog. Curăţarea dinţilor în clinica stomatologică precedă tratamentul terapeutic, ortopedic, chirurgical şi ortodontic a cavităţii bucale.

Cei mai răspîndiţi factori ce indică efectuarea igienei profesionale a dinţilor şi a cavităţii bucale:

  1. Igiena imperfectă a cavităţii bucale la pacient care duce la formarea depunerilor dentare.
  2. Depunerile dentare sub acţiunea microflorei cavităţii bucale se transformă în tartru dentar. Se petrece mineralizarea depunerilor dentare.

Tartrul dentar şi efectele lui:

  1. Formarea tartrului dentar sub-şi supragingival. Tartrul subgingival se formează mai precoce şi distruge şanţul gingival ce serveşte ca factor predispozant la formarea tartrului subgingival.
  2. Creşterea tartrului subgingival pe traiectul rădăcinii dintelui. Tartrul dentar creşte sub acţiunea microflorei în cavitatea bucală şi a productelor de dezintegrare. Depunerile dentare se mineralizează şi devin tari – se transformă în tartru dentar; apar spaţii între dinţi şi gingii, numite pungi: dentogingivale şi osoase.
  3. Sub acţiunea tartrului dentar se dezvoltă maladii ale aparatului de susţinere a dintelui. Procesul începe cu inflamaţia gingiilor(gingivită). Inflamaţia gingiilor cu timpul trece în paradontită
Zubnoi-kameni

Necesitatea igienei cavităţii bucale şi curăţării dinţilor:

Medicii stomatologi recomandă ca igiena profesională a dinţilor să fie efectuată nu mai puţin de 2 ori pe an, indiferent de periodicitatea şi calitatea curăţării dinţilor desinestatător la domiciliu cu pastă, gel, praf şi aţă dentară.

Procedura igienei profesionale a cavităţii bucale. Etape:

  1. Înlăturarea tartrului dentar cu ultrasunet. Cu ajutorul scalerului dentar aparatul înlătură tartrul de pe suprafaţa dintelui prin vibraţii frecvente fără a altera smalţul. Procedura de înlăturare a tartrului dentar este indoloră.
  2. Înlăturarea depunerilor de pigmenţi. Pentru aceasta se foloseşte aerozol din apă şi substanţă abrazivă. Jetul de aerozol înlătură placa întunecată. Cu ajutorul acestei metode de obicei dinţii devin cu 2 tonuri mai deschişi la culoare. Aceasta metodă o numim Air-Flow.
  3. Aplicarea pe dinţi a unui gel sau lac cu conţinut de fluor. Procedura se efectuează pentru a minimaliza sensibilitatea dentară după curaţarea lor.

Trebuie de reţinut că efectul după curăţire este vizibil, dar nu rămîne permenent. Nu uitaţi să vizitaţi periodic medicul stomatolog pentru efectuarea igienei cavitaţii bucale.

Medici

Malai Iulian Medic Rezident chisinau

Medic-stomatolog

Cucos Lilia Medic Stomatolog Chisinau

Medic-stomatolog categoria superioara

Medic-stomatolog

Preț Servicii

Înlăturarea depun dentare cu ultrasunet (2 maxilă) 300
Şlefuirea finisarea cu «Air prophy» (2 maxilă) 700

Înscrie-te pentru o consultație la medic

Suntem bucuroși să raspundem la toate întrebările Dvs.

Programează-te