Dorința pacienților de a avea structuri ortopedice estetice și inofensive în cavitatea orală, cu o durată maximă de viață, promovează dezvoltarea de noi tehnologii în protetică.
Apariția metalo-ceramicii acum mai bine de 40 de ani părea să rezolve toate problemele în protetica atât pentru secțiunea anterioară cât și pentru cea masticatorie a arcadei dentare. Cu toate acestea, experiența cu coroanele metalo-ceramice a relevat o serie de dezavantaje semnificative.
Cele mai semnificative dintre acestea pot fi împărțite în trei grupuri:
—Estetică limitată.
Dinții naturali au o anumită transparență. Tehnologia de fabricație a coroanelor metalo-ceramice presupune un cadru metalic interior. Acesta este metalul care împiedică aceste coroane să arate cât mai natural posibil.
—Schimbări ale gingiei în jurul coroanelor metalo-ceramice.
Mulți pacienți se plâng de un inel întunecat în jurul gingiei, alții de schimbarea culorii gingiilor (albăstruire, înroșire) în jurul coroanelor metalo-ceramice. Motivul este prezența cadrului metalic, care are un impact negativ asupra țesuturilor înconjurătoare. Desigur, aceste schimbări nu apar la toată lumea, dar numărul de plângeri este foarte mare.
—Dezvoltarea reacțiilor alergice.
Numărul persoanelor care suferă de reacții alergice crește în fiecare an la nivel mondial. Aceeași tendință este observată și în stomatologie. Numărul pacienților cu intoleranță la aliajele utilizate pentru protetice este în creștere.
Construcțiile fără metal sunt lipsite de dezavantajele menționate mai sus. Acestea posedă o transparență similară cu dinții naturali, iar absența metalului face ca trecerea dintre coroană și dinte să fie practic invizibilă.
Proprietăți unice ale dioxidului de zirconiu (zirconia) pentru fabricarea coroanelor dentare:
Toate avantajele coroanelor dentare de zirconiu provin din proprietățile unice ale materialului în sine – dioxidul de zirconiu, și dintr-o tehnologie fundamental nouă și extrem de precisă de fabricare a coroanelor pe baza dioxidului de zirconiu, cunoscută pe scurt ca CAD/CAM.
Crearea unei coroane fără metal prin tehnologia CAD/CAM (Proiectare Asistată de Calculator / Fabricație Asistată de Calculator) diferă fundamental de turnarea manuală a metalo-ceramicii. Pe baza unei amprente luate de medic, se creează un model, care este scanat cu laser pentru a produce un model de computer al coroanei viitoare. Fabricarea coroanei are loc în două etape.
În prima etapă, spre deosebire de metoda „manuală” anterioară, un cadru de coroană este realizat dintr-o bucată solidă de dioxid de zirconiu pe o mașină computerizată prin scanare 3-D, nuanța cadrului fiind aleasă în funcție de culoarea dintelui. În a doua etapă, cadrul este acoperit cu masă ceramică. Automatizarea completă a procesului elimină posibilitatea oricăror erori, deoarece sistemul înregistrează chiar și abaterile micronice. Astfel se atinge precizia perfectă a adaptării coroanei, garantând estetica ridicată și absența inflamațiilor în zona gingiei.
Avantajele proteticii cu utilizarea coroanelor dentare fabricate din dioxid de zirconiu (zirconia)
- Estetica în protetica dentară folosind coroane din dioxid de zirconiu (zirconia)
- Cadru de coroană din dioxid de zirconiu – alb și are o transparență naturală și depășește rezistența metalului.
- Pentru prima dată, alegerea culorii se face nu doar la nivelul acoperirii ceramice, ci și la nivelul cadrului.
- Coroana pe baza de dioxid de zirconiu este mai subțire decât cea metalo-ceramică și se adaptează mai precis la rădăcina dintelui.
- Biocompatibilitate în protetica dentară folosind coroane din dioxid de zirconiu (zirconia)
Dioxidul de zirconiu este un material hipoalergenic și, în ceea ce privește compatibilitatea biologică, depășește semnificativ orice aliaje, inclusiv aurul.
Principalele situații pentru utilizarea dioxidului de zirconiu în restaurarea dinților
- coroane individuale
- proteze punte
- fațete
- protetica pe implanturi
De-a lungul anilor, în stomatologia mondială a avut loc căutarea materialelor care ar fi ideale pentru protetică, ar avea proprietăți estetice excepționale, rezistență și în același timp ar fi bine tolerate de corpul uman, fără a provoca alergii. „Ceramica de înaltă tehnologie” – dioxidul de zirconiu – a devenit un astfel de material, dovedind calitatea și rezistența neobișnuită.
În prezent, există rezultate pe termen lung ale utilizării dioxidului de zirconiu în practica dentară. Această tehnologie și-a dovedit eficacitatea. Astfel, protetica pe baza dioxidului de zirconiu reprezintă cea mai modernă metodă de creare a structurilor ortopedice.
Estetica înaltă, rezistența și compatibilitatea biologică a dioxidului de zirconiu îl fac materialul ideal pentru protetica în cavitatea orală.